UPUTSTVO ZA PROGRAM "POSEBNI IZVEŠTAJI"

Calculus 12
Calculus 12 - "Posebni izveštaji".
Calculus 12
Calculus 12 - glavni pozor aplikacije "Posebni izveštaji".

Uvod

Program Posebni izveštaji predstavlja nadogradnju poslovno-knjigovodstvenog programskog paketa Calculus. Namenjen je prvenstveno korisnicima koji žele samostalno da kreiraju različite izveštaje iz postojećih baza podataka, bilo da su to izveštaji koji će se redovno koristiti, bilo da su to ad hoc izveštaji, za kojima se pojavi potreba samo u nekom određenom trenutku.

Osnovne karakteristike programa:

Za kreiranje složenijih izveštaja neophodno je poznavanje SQL (Structured Query Language) jezika za upite nad bazom podataka. Pored toga, jasno je da je, osim poznavanja SQL jezika, neophodno i poznavanje strukture baze podataka ovih poslovnih paketa. Zbog toga će Vam, i uz ovakav program, ponekad biti neophodna pomoć proizvođača softvera. U čemu je onda razlika u odnosu na dosadašnje zahteve kada ste poručivali da se uradi određeni izveštaj? Do sada je za bilo koji izveštaj trebalo da se napravi novi prozor i iskompiluje ceo paket, a zatim da se nova varijanta paketa instalira na svim Vašim računarima. Prednost ovog programa je u tome što će Vam traženi izveštaj biti dostavljen u obliku jedne jedine datoteke, koju ćete učitati u bazu podataka i izveštaj možete odmah koristiti.

Osnovne smernice

Izveštaji se kreiraju u prozoru Definisanje izveštaja. Postoje dva osnovna tipa izveštaja:

Za svako polje izveštaja može se definisati polje Excel tabele u koje će biti upisan podatak iz tog polja. Ako imate gotove Excel tabele koje često morate popunjavati podacima iz baze, program za izveštaje može Vam poslužiti samo da biste "dohvatili" te podatke u željenom obliku i popunili ih u Excel tabelu, bez potrebe da podešavate izgled izveštaja, niti da ga štampate.

Prozori programa