Prozor za izvoz podataka GLAVNI MENI

U prozoru za snimanje datoteka za eksportovanje podataka možete snimiti, pronaći i otvoriti određenu datoteku ili fasciklu. Izgled prozora i dostupna polja (editori) unutar prozora mogu se razlikovati zavisno od vrste izbora - datoteke ili putanje.

PREDUSLOVI

 1. Prvi uslov za uspešan izvoz podatke u Excel je da je na računaru instaliran MS Office, odnosno program Excel. Alternativa je da imate instaliran Open Office, (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor programa kojim se otvara datoteka.

 2. Učitavam sliku
  "Izbor programa kojim se otvara datoteka".

  Pored Excel XLS formata (.xls) moguće je izvesti podatke i u ostale formate (.txt, .csv, ...) ali pored Excel formata od najveće koristi će biti HTML format (.htm) pomoću kojeg se u kombinaciji sa .xls formatom mogu dobiti formatizovani izveštaji nalik onima u Calculus-u.

 3. Drugi uslov je da imate već izlistan pregled svih onih podataka koji se izvoze. U ovom primeru je to "Evidencija izdatih računa". Dakle, postavite potreban filter i generišite pregled odnosno izveštaj koji nameravate da izvezete iz Calculus-a u Excel. Sa desne strane prozora nalazi se vertikalni radni meni. Na radnom meniju kliknite na ikonicu "Snimi kao" , (vidi sliku) (vidi sliku)Dugme radnog menija "Snimi kao".

 4. Učitavam sliku
  Dugme radnog menija "Snimi kao".

POSTUPAK

 1. Na radnom meniju kliknite na ikonicu "Snimi kao". Otvoriće se prozor za izbor datoteke za eksportovanje podataka, (vidi sliku) (vidi sliku)Prozor "Izbor datoteke za eksportovanje podataka".

 2. Učitavam sliku
  Prozor "Izbor datoteke za eksportovanje podataka".
 3. Prvo izaberite tip datoteke u koju ćete snimiti podatke iz Calculus-a klikom na padajuću listu polja "Tip datoteka:" i za izbor izvoza u Excel datoteku birajte tip "Excel 97-2003 format, *.xls"., (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor tipa datoteke.

 4. Učitavam sliku
  "Izbor tipa datoteke".
 5. Zatim je potrebno da odredite lokaciju na koju će formirana datoteka biti sačuvana. Putanja će biti navedena u polju "Putanja:". U nastavku editora za unos naziva datoteke ili neke putanje na disku, nalazi se dugme u obliku otvorene fascikle. Klikom na ovo dugme postavljate se na željenu fasciklu (direktorijum), (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor putanja, fascikli i datoteka.

 6. Učitavam sliku
  Izbor putanja, fascikli i datoteka.
 7. Zatim u polje "Datoteka:" upišite pod kojim nazivom želite da bude snimljena datoteka. Ekstenziju ne morate dodavati, (vidi sliku) (vidi sliku)Naziv datoteke. Naravno, ukoliko fajl sa željenim nazivom već postoji a želite da njegov sadržaj zamenite novim, pronađite ga u fascikli i selektujte. Njegov naziv će automatski biti ubačen i u polje "Datoteka:".

 8. Učitavam sliku
  Naziv datoteke.
 9. Da se prilikom izvoza pravilno izvezu i naša latinična slova (šđčćž) potrebno je da iz padajuće liste polja "Kodiranje:" birate stavku "ANSI" ili "UTF-8", (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor kodne strane.

 10. Učitavam sliku
  Izbor kodne strane.
 11. Zatim u sekciji "Datoteku otvara" birajte "Microsoft Excel", (vidi sliku) (vidi sliku)Izbor aplikacije koja će otvoriti datoteku.

 12. Učitavam sliku
  Izbor aplikacije koja će otvoriti datoteku.
  Napomena

  Polje za potvrdu "Snimaju se podaci iz tekuće kontrole" čekirate samo u slučaju da želite izvoz podataka iz prozora sa više kontrola a želite da se izvezu podaci samo iz jedne kontrole, (vidi sliku) (vidi sliku)Snimaju se samo podaci iz kontrole na kojoj je fokus.

 13. Po izvršenom prethodno opisanom postupku za snimanje datoteke kliknite na dugme "Snimi". Ukoliko je potrebno da po snimanju odmah otvorite i editujete izvezene podatke kliknite na dugme "Snimi i otvori". Dalji postupak i obrada datoteke zavisi od programa kojim ste je i otvorili, (vidi sliku) (vidi sliku)Snimanje i otvaranje datoteke.

 14. Učitavam sliku
  Snimanje i otvaranje datoteke.
  Napomena

  Ukoliko snimite i odmah otvorite datoteku možete je posle pregleda i eventualne dorade snimiti, štampati i poslati na e-mail iz programa u kojem je datoteka otvorena – MS Excel, OpenOffice Calc, ..., (vidi sliku) (vidi sliku)Snimanje i otvaranje datoteke

 15. Za ne formatizovan export u Excel birajte za tip datoteke XLS i da datoteku otvara MS Excel, (vidi sliku) (vidi sliku)Ne formatizovan export podataka iz Calculus-a u Excel.

 16. Učitavam sliku
  Ne formatizovan export podataka iz Calculus-a u Excel.
 17. Za formatizovan export u Excel (onako kako izgleda na ekranu) za tip datoteke birajte HTM i da datoteku otvara MS Excel, (vidi sliku) (vidi sliku)Formatizovan export podataka iz Calculus-a u Excel.

 18. Učitavam sliku
  Formatizovan export podataka iz Calculus-a u Excel.
Trik

Desnim tasterom miša možete otvoriti kontekstni meni u kojem se nalaze komande za otvaranje nove datoteke, otvaranje novog MS Office dokumenta, brisanje ili preimenovanje postojeće datoteke. Kada želite da prijavite novu datoteku, morate je kreirati iz kontekstnog menija komandom "Nova datoteka" i dodeliti joj ime (vidi sliku) (vidi sliku)Otvaranje, brisanje, preimenovanje datoteka.

Učitavam sliku
Otvaranje, brisanje, preimenovanje datoteka