Područja GLAVNI MENI


Calculus 12
Osnovni podaci - aplikacioni meni
Calculus 12
Područja - meni.
Calculus
Područja.
Calculus 12
Calculus 12 - trejler

U glavnom meniju programa "Osnovni podaci" odaberite stavku "Tabele - Otvori - Područja" ili kliknite na ikonu osnovnog menija "Područja" ( vidi sliku ) (vidi sliku). U prozor "Područje" unose se države, regioni, mesta i ulice ( vidi sliku ) (vidi sliku). Područja se koriste pri unosu komitenata, za generisanje raznih izveštaja ukoliko se želi analiza i praćenje po područjima kao i za obračun poreza i dažbina koje su različite od države do države.

Calculus 12
"Područja".
Pomoć

Unos novih područja (država, republika, opština i mesta u okviru država), brisanje postojećih kao i ubacivanje podređenih nivoa vrši se kao što je to objašnjeno u delu Uputstva Prikaz podataka u obliku stabla

Tipovi područja

U okviru prozora "Područja" mogu se klikom na dugme "Tipovi područja" definisati razni tipovi područja: država, republika, opština i sl. ( vidi sliku ) (vidi sliku).

Calculus 12
"Tipovi područja".

Definisanje radnih dana za kalendar

Klikom na dugme "Kalendar" za određeno područje definišu se radni dani u nedelji kao i dani praznika za celu godinu (vidi sliku) (vidi sliku) Područja - Kalendar..

Calculus 12
"Kalendar".

Pri definisanju svakog područja na desnoj strani prozora moguće je definisati pored naziva i tipa (bitno je navesti o kom se tipu područja radi u smi sl. da li je to područje država (vidi sliku) (vidi sliku), opština, mesto, republika) i sledeće podatke: šifra, poštanski broj, pozivni broj, operativni broj, ISO kod države po ISO standardu (vidi sliku) (vidi sliku).

Ulice

U podprozor "Ulice" unose se nazivi ulica nekog mesta kao posebna evidencija unutar područja i koriste se u aplikaciji za komunalne usluge ( vidi sliku ) (vidi sliku).

Calculus 12
"Područja".

Valute područja

U podprozor "Valute" unosi se valuta područja u kolonu "Valuta", ISO oznaka valute u kolonu "ISO", bankarska oznaka valute u kolonu "BO" i naziv valute u kolonu "Naziv valute" ( vidi sliku ) (vidi sliku).

Calculus 12
"Valute područja".

Interfejs i način unosa i obrade podataka objašnjena je u poglavljima Uputstva:

Štampani dokumenti

  • "Tekući nivo" - izborom ovog prikaza na štampi će se dobiti spisak svih područja na nivou na kojem se trenutno nalazite

  • "Stablo tekućeg nivoa" - izborom ovog prikaza na štampi će se dobiti spisak svih područja tekućeg stabla

  • "Sva područja" - izborom ovog prikaza na štampi će se dobiti spisak svih područja na svim nivoima